Poptávka

Vinařství Rodina Kölbelova, Kyjov

Rodina Kölbelů se věnuje pěstování a zpracování révy vinné již tři generace. Začátky vinařství sahají do 50. a 60. let minulého století, kdy pan Arnošt Kölbel pěstoval Šedý portugal, Modrý portugal, Chrupku bílou a růžovou.

Zkusili jsme Cabernet sauvignon

Jeho syn, Miloš Kölbel, vysadil v roce 1994 bordeauxskou odrůdu Cabernet sauvignon, i přes názory odborníků sadit na Moravě pouze tradiční modré odrůdy. Této odrůdě se i na Slovácku daří a každoročně dosahuje výborných výsledků. Díky této zkušenosti byla odstartována výsadba dalších pro tuto oblast netradičních odrůd - Cabernet franc a Merlot. Později byly vysázeny i Scheurebe, Kerner, Buvier, Dunaj, Garanoir, Gamay a mnoho dalších.

Na tuto tradici navazuje vnuk František Kölbel, který v posledních letech začal zpracovávat hrozny z Kyjova-Sliny i z pronajatých vinohradů v Kostelci, Strážovicích. V roce 2013 začal nakupovat i hrozny z Mikulova, Znojma.

Důležitá je kvalita, nikoliv kvantita

Vinařství tvoří vína dle vyzrálosti hroznů i v závislosti na kvalitě ročníku. Snaží se o vytváření charakteru odrůdy. Při řezu zde dbají na maximální kvalitu hroznů. U odrůd na výrobu červených vín jsou hrozny ostříhávány tak, aby zátěž nepřesáhla 2kg. Celková plocha obhospodařovaných vinic je 1ha.

Hrozny jsou co nejrychleji zpracovány – probíhá odzrnění, macerace (12-24 hod.) a lisování v pneumatickém lisu. Následuje odkalení a zakvašení čistými kulturami kvasinek. U červených vín je samozřejmostí jablečnomléčná fermentace a následné ležení v sudech.